Foreningen Nydansker: Stop for kontanthjælp vil ramme skævt og hårdt

Nogle indvandrerkvinder kan straffes nok så hårdt, uden at det vil hjælpe, mener foreningen, der arbejder for at få flere indvandrere i beskæftigelse.

Mette Frederiksen (S) vil hive flere indvandrerkvinder væk fra deres hjem og ud i uddannelse ved at true med at tage kontanthjælpen fra dem. (Foto: Simon Bohr © Scanpix)

Pisk. Og så lidt mere pisk.

For en gruppe indvandrerkvinder vil der ifølge Foreningen Nydansker simpelthen ikke være nogen gulerod i form af uddannelse eller arbejde, som Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil presse dem ud i ved at true dem med at tage kontanthjælpen fra dem.

- For nogle er vejen til arbejdsmarkedet af forskellige årsager virkelig lang, og for mange af dem vil frafaldet af kontanthjælp være en markant økonomisk forringelse af deres hverdag, siger Torben Møller Hansen, der er direktør i Foreningen Nydansker.

En opgørelse fra Odense Kommune viser, at ni ud af 10 hjemmegående indvandrerkvinder er jobparate. Det har fået Mette Frederiksen til at foreslå, at de skal have frataget kontanthjælpen, hvis de ikke siger ja til et tilbud om uddannelse.

Torben Møller Hansen forstår den politiske frustration, men mener, at et sådant tiltag vil ramme skævt. Han foreslår i stedet at bruge nogle af de værktøjer, som kommunerne allerede har i kassen.

- Der er nogle modeller, som sagtens kan konverteres til at fungere for den her gruppe af indvandrerkvinder, siger direktøren for Foreningen Nydansker.

Der er masser af job i hotel-, rengøring- og restaurationsbranchen for dem, der er indstillet på at gøre en indsats.

torben møller hansen, foreningen nydansker

Brug de værktøjer, der virker!

Regeringen mener dog ikke, at et pålæg om at tage en uddannelse er det rette værktøj at bruge over for de pågældende kvinder. I stedet skal de ud at arbejde.

- Vi har ikke brug for uddannelse her, vi har brug for, at de kommer ud på arbejdsmarkedet, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Fyens.dk.

Torben Møller Hansen håber også, at forslaget fra Mette Frederiksen og den efterfølgende debat vil skabe et større fokus på at få de indvandrerkvinder, der kan nås, i arbejde.

- Jeg håber, det vil motivere virksomhederne og kommunerne til at bruge de værktøjer, der har været succes med. Der er masser af job i hotel-, rengøring- og restaurationsbranchen for dem, der er indstillet på at gøre en indsats.