Rapport: Hver femte nydansker føler sig dansk

En rapport viser, at hver anden nydanskere føler sig som dansker med indvandrerbaggrund.

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjbergs ministerium står bag Medborgerskabsundersøgelsen. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Kun hver femte nydansker føler sig som dansker, mens næsten halvdelen føler sig som danskere med indvandrerbaggrund, skriver Berlingske.

Tallene stammer fra en ny såkaldt medborgerskabsundersøgelse. Den ser på, i hvilket omfang nydanskere føler sig selv som danskere, danskere med indvandrerbaggrund eller alene som indvandrere.

De 1.330 adspurgte nydanskere i undersøgelsen har alle ikke-vestlig baggrund og tæller såvel indvandrere, der har boet i Danmark i mindst tre år, som deres efterkommere.

Skal tage danske værdisæt til sig

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg kalder det ikke er afgørende, at alle nydanskere alene føler sig som danskere, men hun forventer, at de tager et dansk værdisæt til sig.

Ifølge undersøgelsen hænger følelsen af at være dansk sammen med sprog, venners etnicitet, bopæl, foreningsliv, samt om man føler sig anerkendt og ikke oplever diskrimination.

At blot hver femte nydansker føler sig som dansker, undrer ikke Manu Sareen, folketingskandidat for Alternativet og tidligere radikal integrationsminister.

- Det er klart, at hvis du gang på gang læser og hører dig selv blive omtalt som et problem, så har du svært ved at bekende dig til den majoritet, som ekskluderer dig, siger han.

Yasar Cakmak, formand for Rådet for Etniske Minoriteter, finder det opløftende, at næsten 50 procent følser sig som danskere med indvandrerbaggrund og ikke som indvandrer.

/ritzau/